zwart wit foto van een meisje dat in bed ligt, kijkt verdrietig
image/svg+xml
Gepubliceerd op 3 november 2020

Tienermeisjes en seksueel geweld

Op verzoek van burgemeester Halsema van Amsterdam onderzocht de Nationaal Rapporteur ‘Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen’ hoe jonge vrouwen beter beschermd kunnen worden tegen groepsverkrachting, sextortion en seksuele uitbuiting. Het onderzoek is op 29 oktober gepubliceerd.

Nieuws

De onderzoekers van de Nationaal Rapporteur analyseerden de zaken van 10 Amsterdamse tienermeisjes die verstrikt raakten in een web van seks, straatcultuur en geweld. In meerdere zaken was sprake van seks in het grijze gebied tussen vrijwillig en onvrijwillig, vaak ook van zich herhalend misbruik of verkrachting. Er was sprake van seks in ruil voor geld, drugs of dure kleding, van feesten in hotels waar de meisjes seks hadden met meerdere jongens en mannen, en van chantage via social media.

Uit het onderzoek blijkt dat een voorwaarde voor het succesvol helpen van deze meiden een goede samenwerking is tussen de verschillende professionals. Denk aan jeugdhulp, politie en justitie, jongerenwerk, behandelaren, de gemeente en zo nodig ook jeugdbescherming, jeugdreclassering, schuldhulp of leerplicht. Daarnaast blijkt ook het belang van laagdrempelige hulp zoals bijeenkomsten over zelfbeeld en zelfvertrouwen, gericht op positieve kwaliteiten, met een cultuur-sensitieve en onbevooroordeelde houding. Volgens de Nationaal Rapporteur kan het een ingang zijn om de jonge meiden te bereiken.

In het onderzoek worden de hulptrajecten van Levvel (ten tijde van het onderzoek nog Spirit geheten) – zoals de trajectbegeleiding – genoemd in het kader van het opbouwen van een duurzame vertrouwensband met het kind. Deze hulptrajecten worden vaak als positief gezien. Daarnaast werd in één van deze hulptrajecten ook het 24/7 beschikbaar zijn van de hulpverlener van Levvel, ook voor laagdrempelige vragen of contact, genoemd als grote meerwaarde.

Het is fijn dat we met Levvel’s gendersensitieve specialistische hulp op het gebied van seksualiteit, identiteit, weerbaarheid en uitbuiting een bijdrage hebben kunnen leveren aan dit belangrijke onderzoek.