
Tackle your Tics training corona-proof
Tackle your Tics is een korte, intensieve groepstraining voor jongeren van 9 tot 17 die last hebben van tics en er graag wat aan willen doen. Dit najaar en in heel 2021 starten er bij Levvel weer trainingen, aangepast aan de corona-maatregelen. Zo kunnen de trainingen op een veilige manier gegeven en gevolgd worden.
De groepstraining vindt plaats in Amsterdam, maar kinderen uit het hele land kunnen aan de training deelnemen. De training duurt vier dagen (drie dagen achter elkaar en een boosterdag) plus een terugkommiddag. Een kleine groep kinderen en jongeren met tics gaat samen aan de slag met gedragstherapie (exposure en reponspreventie), oefenen met een trainingsapp, psycho-educatie en ontspannende activiteiten. Ook zijn er workshops van ervaringsdeskundigen over positief omgaan met tics en andere klachten. En ouders worden actief bij het programma betrokken. Lees hier de flyer over de Tackle your Tics training.
Om de training zo goed mogelijk in te kunnen zetten, onderzoeken we hoe goed en voor welke kinderen deze training werkt. We vonden aanwijzingen dat kinderen meer controle kregen over hun tics, beter in hun vel zaten en zich gesteund voelden door lotgenoten. Lees in Kind en Adolescent Praktijk het verhaal van Guusje, die na deelname aan Tackle your Tics weer naar school durfde te fietsen en kon afspreken met vriendinnen. Geen abonnement? Lees dan het Engelstalige artikel in European Child and Adolescent Psychiatry.
Vanwege positieve resultaten uit het pilotonderzoek gaan we door met een groter gerandomiseerd onderzoek met controlegroep onder meer dan 100 kinderen. Onderzoekers van onder andere het Amsterdam UMC/UvA werken hierin samen met ervaren therapeuten van Levvel, Accare en Yulius, ervaringsdeskundigen van Stichting Gilles de la Tourette en samenwerkingspartners TicXperts en het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Het doel van dit onderzoek is om de effectiviteit van de nieuwe korte intensieve tic-training te bestuderen en een beter beeld te krijgen van het effect op tic-vermindering, kwaliteit van leven en tevredenheid over de behandeling. Ook is het van belang te weten voor welke kinderen dit programma het beste werkt, zodat behandelaars in de toekomst behandeladvies op maat kunnen geven.
Verwijzers kunnen kinderen en jongeren aanmelden of doorverwijzen naar de deelnemende centra: Levvel, Accare en Yulius. Kijk voor meer informatie op tourette.nl/tackle-your-tics of neem contact op met Annet Heijerman, onderzoeker: