drie meisjes omarmen elkaar
image/svg+xml
Gepubliceerd op 9 november 2022

Psychosociale problemen bij vluchtelingenkinderen

Wereldwijd zijn er steeds meer mensen op de vlucht voor honger of geweld. Meer dan 40% van deze vluchtelingen is jonger dan 18 jaar. Door alles wat ze meemaken, hebben deze kinderen meer kans op het ontwikkelen van psychische problemen. Onderzoekers van het Centrum voor trauma en gezin (Levvel) en Amsterdam UMC onderzochten hoe je tijdig psychosociale problemen bij vluchtelingenkinderen kunt signaleren.

Nieuws

De bevindingen van de onderzoekers Ilse Verhagen, Marc Noom, Ramón Lindauer, Joost Daams en Irma Hein over geschikte vragenlijsten zijn onlangs gepubliceerd in The European Journal of Psychotraumatology. In een pilotonderzoek zijn de vragenlijsten getest in de praktijk van de Jeugdgezondheidszorg. Er wordt nu gewerkt aan een toolbox waarmee artsen en verpleegkundigen in de Jeugdgezondheidszorg straks aan de slag kunnen om deze problemen vroegtijdig te signaleren.

Meer weten?

Lees de wetenschappelijke publicatie over dit onderzoek:

Psychosociale problemen vluchtelingen kinderen

 

 
Vragen? Misschien vind je bij veelgestelde vragen het antwoord. Staat je vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.