Een aantal ouders in gesprek met elkaar
image/svg+xml
Gepubliceerd op 17 januari 2022

Meedoen in de Ouderraad?

Bij Levvel kan je als ouder, pleegouder, kind of jongere op verschillende manieren meepraten en -denken. Ouders kunnen zich bijvoorbeeld aansluiten bij de Ouderraad. Wie zitten er in die Ouderraad en waar houden ze zich precies mee bezig? We vroegen het aan Sylvia en Annemieke, allebei lid van de Ouderraad.

Nieuws

Waarom zit je in de Ouderraad?

Sylvia zit sinds een half jaar in de Ouderraad. Sylvia: “Onze zoon Sam zit op de Vlindertuin in Alkmaar, een school voor speciaal basis onderwijs. Hij krijgt ambulante begeleiding bij Levvel en heeft therapie gehad bij een beeldend vaktherapeut. Zelf ben ik oncologie verpleegkundige. Ik wilde graag iets betekenen voor Sam en andere kinderen. En voor ouders opkomen die dat zelf niet kunnen. Daarnaast vind ik dit belangrijk voor mijn eigen ontwikkeling. En het is ook nog eens ontzettend leuk.”

Annemieke zit al 8 jaar bij de Ouderraad, sinds 2 jaar vervult zij de rol van voorzitter. Hoe is zij bij de Ouderraad terecht gekomen? Annemieke: “Wij zijn vanwege mijn dochter bij de Bascule (voorganger van Levvel) terecht gekomen. Na een tijdje vond ik dat het niet lekker liep. Het maakte mij erg wanhopig en ontevreden. In de wachtkamer zag ik toen een folder van de Ouderraad en vervolgens heb ik mij aangemeld. Ik wilde graag vanuit een positieve insteek meedenken in plaats van een klacht indienen. Ik vind het fijn om andere ouders te ontmoeten met dezelfde soort problemen. Deelname aan de Ouderraad geeft bovendien herkenning en van daaruit kunnen we gezamenlijk adviseren om het beter te maken voor de andere ouders, jongeren en kinderen. Ik merk dat er naar onze adviezen wordt geluisterd, we worden serieus genomen en onze adviezen worden opgepakt. Dat geeft veel voldoening.

Waar ben je trots op?

Annemieke: “Er is al best veel veranderd en tegelijkertijd lopen we soms ook nog tegen dezelfde dingen aan als een aantal jaren geleden. Ik betrek ook mijn dochter erbij. Het geeft haar een dubbel gevoel. Zo van: ‘Na mij wordt het beter’. Zij vond het fusieplatform het leukste waar ze aan mee heeft gedaan. Ze heeft daar toen onderwerpen aangedragen voor het wiel met de 7 punten van goede zorg

Wat doet de Ouderraad?

Annemieke: “We vergaderen 1x in de 4 tot 6 weken. Renee Korthout is de ondersteuner van de Ouderraad. Zij hoort en ziet wat er in de organisatie speelt. Wij ouders staan met onze voeten in de klei en brengen onze eigen ervaringen vanuit onze gezinnen mee. Wij hebben ook contact met de bestuurders. Afgelopen jaar zijn we bezig geweest met het organiseren van de medezeggenschap & participatie binnen Levvel, en hebben adviezen uitgebracht over de Koppeling en Levvel5 (inmiddels onderdeel van Levvel). We hebben ook contact met bijvoorbeeld de Kinderombudsman of de Inspectie en nemen deel aan een regiobijeenkomst. Als lid van de Ouderraad belichten we het perspectief vanuit de ouders, kinderen en jongeren en geven dingen aan waar de professional vaak niet aan denkt.”

Sylvia was betrokken bij de overgang van Levvel5 (hulp voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking) naar Levvel. Sylvia: “De informatie die ik via de Ouderraad hierover heb gekregen was goed. Het was fijn dat ouders vragen konden stellen aan de ambulant begeleider voor verduidelijking. Dat is belangrijk omdat een deel van de ouders zelf ook een licht verstandelijke beperking heeft. Die groep is dubbel kwetsbaar. Ik wil de positie van die ouders beschermen.”

Wat is jullie grootste uitdaging?

Annemieke: “We willen als Ouderraad de ouders van alle onderdelen van Levvel goed vertegenwoordigen. Daarom zijn we hard op zoek naar ouders die de Ouderraad willen komen versterken.” Sylvia: “Als je belangstelling hebt, of meer wilt weten over de Ouderraad kan je contact opnemen met Renee Korthout, de ondersteuner van de Ouderraad:

r.korthout@levvel.nl 

06 14 31 71 82

Na een telefonische kennismaking kan je een keer onze vergadering bijwonen. En daarna horen we graag of het bevalt en of je lid wilt worden van de Ouderraad.”

Meer weten over de Ouderraad en andere vormen van meepraten en meedenken bij Levvel?

Jouw mening telt!

Misschien vind je dit ook interessant?
 
Vragen? Misschien vind je bij veelgestelde vragen het antwoord. Staat je vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.