Last Man Standing Kate op der Heide
image/svg+xml
Gepubliceerd op 21 oktober 2021

Kate: “Ik dacht dat het normaal was om je elke dag zo uitgeput te voelen”

Kate op der Heijde (13 jaar) gaat op 30 oktober staan voor mentale gezondheid van jongeren. Haar doel is om zoveel mogelijk geld op te halen voor MIND die zich inzet om psychische klachten bij jongeren te voorkomen en hen die er last van hebben te ondersteunen. Kate maakt deel uit van het Levvel team, samen met haar moeder Lonneke die daar werkt als programmacoördinator. Kate gaat tijdens Last Man Standing staan omdat ze uit eigen ervaring weet hoe het is om te worstelen met mentale gezondheidsproblemen.

Nieuws

“Vroeger als klein kind hoorde ik wel eens dingen over depressie op de radio. Ik vroeg me dan altijd af hoe dat voelde: Je kan toch gewoon weer blij zijn? Waarom wil je dan de hele dag in je bed liggen en niks doen? Ik vond het zo raar”, aldus Kate, “Maar nu ongeveer 7 jaar later, is het bijna normaal geworden. Je somber, alleen, energieloos en overbodig te voelen. De hele dag geen eetlust en nergens meer zin in. Zelfs een broodje maken kostte te veel energie. Laat staan het echt opeten daarvan.”

Na onderzoek weet Kate inmiddels dat ze ADD heeft, de onderliggende reden dat haar mentale gezondheid steeds slechter werd. Kate had te lang op haar tandvlees gelopen, te veel zelf opgelost, een mooi masker opgezet en is altijd maar weer doorgegaan.

“Bijna niemand heeft gemerkt hoe ik me voelde”

Kate: “Vaak dacht ik aan wat er zou gebeuren als ik dood zou gaan. Hoe zouden mensen dan reageren? Wie zouden het echt iets uitmaken en wie niet? Dingen die vaak door mijn hoofd gingen. Bijna niemand heeft gemerkt hoe ik me voelde. Ik zette altijd een masker op en toonde weinig emoties. Ik hield altijd alles voor mezelf en ik wou altijd alles zelf oplossen. Zelf heb er niet echt bij stilgestaan. Ik dacht dat het normaal was om je elke dag zo uitgeput te voelen. Maar ik was niet anders gewend.”


Normaal huiswerk maken

Kate is nu zo'n drie maanden verder en zij en haar moeder zien weer licht want de medicatie werkt en Kate lijkt nu goed te zijn ingesteld. “Nu ik medicijnen heb, merk ik pas hoe zwaar mijn leven was. Als ik thuis kom van school, ben ik niet meer doodmoe en hoef ik niet een paar uur in mijn bed te liggen om bij te komen van school. Ik kan eindelijk mijn huiswerk normaal maken zonder dat ik afgeleid raak door het getik van mijn klok of van mijn deken op mijn bed die een beetje scheef ligt”, aldus Kate.

“Het is niet dat ik iets niet kan, het werkt bij mij anders”

Op school wordt op een standaard manier lesgegeven. Voor Kate werkt die methode niet altijd. “Ik denk op een andere manier. Het is niet dat ik iets niet kan, maar ik doe het wel anders dan anderen.  Voor mij is het belangrijk dat iets beeldend wordt verteld en niet alleen maar door te lezen in boeken. De basisschool was nog wel makkelijk maar op de middelbare school werd alles anders en daar werd zichtbaar dat ik anders denk en leer. Nu ze weten dat ik ADD heb mag ik soms een koptelefoon gebruiken en krijg ik bijvoorbeeld 10 minuten extra. De lesmethode is echter hetzelfde gebleven.”


Last Man Standing

Moeder Lonneke vertelde aan Kate dat ze meedoet aan Last Man Standing om aandacht te vragen voor mentale gezondheid van jongeren. Kate vroeg meteen ‘Mag ik ook meedoen? Want dit is echt mega belangrijk en ík weet hoe het voelt!”.
Samen met 8 medewerkers van Levvel, waaronder haar moeder, staat Kate op 30 oktober tijdens het evenement Last Man Standing van Mind. “Ik kan eindelijk normaal leven. En dat is ook wat ik andere gun met mentale gezondheidsproblemen. Goede en snelle hulp. Daarom ga ik staan voor mentale gezondheid van jongeren.”

Je kunt Kate en het hele team van Levvel steunen met een donatie. Sponsor je haar en/of team Levvel en daarmee alle andere jongeren die het zo onwijs hard nodig hebben? Ga naar https://lastmanstanding.doemeemetmind.nl/team/staan-voor-jouw-toekomst-team-levvel-2.

 

 
Vragen? Misschien vind je bij veelgestelde vragen het antwoord. Staat je vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.