Koningin Maxima in gesprek
image/svg+xml
Gepubliceerd op 15 april 2022

Hare Majesteit Koningin Máxima klapt voor de Tafelberg!

Op 13 april kwamen alle initiatieven die deelnemen aan het landelijk programma ‘Alle Jongeren een thuis’ van Kansfonds en Instituut voor Publieke Waarden (IPW) samen. Ook de Tafelberg* was aanwezig en twee bijzondere gasten, namelijk Hare Majesteit Koningin Máxima en staatssecretaris Maarten van Ooijen van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Beiden juichten alle initiatieven toe en dus ook de Tafelberg. 

 

Nieuws

Alle initiatieven rondom dak- en thuisloosheid kwamen voor het eerst live samen in Zoetermeer. Samen zorgen we ervoor dat zo veel mogelijk dak- en thuisloze jongeren een dak boven hun hoofd hebben en een menswaardig bestaan. Een van de activiteiten die we samen doen is actieonderzoek. We wisselen tactieken uit om de uitdagingen waar we mee te maken hebben, te overwinnen. In het actieonderzoek stond de vraag centraal hoe het eigen netwerk van dak- en thuisloze jongeren beter kan worden ingezet en hoe gemeenten jongeren sneller en effectiever kunnen helpen.

Er waren twee bijzondere gasten aanwezig. Hare Majesteit Koningin Máxima en staatssecretaris Maarten van Ooijen van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Maarten van Ooijen was eerder dit jaar op werkbezoek bij Levvel.

Koningin Maxima in gesprek

Hare Majesteit Koningin Máxima en staatssecretaris Maarten van Ooijen in gesprek met de Wijze Raad.

Ze spraken onder andere met jongeren uit de Wijze Raad over wat voor hen het verschil maakte in hun zoektocht naar een thuis. Het eigen netwerk van jongeren is één van die belangrijke aspecten. De Wijze Raad is een groep ervaringsdeskundige jongeren die dak- of thuisloos zijn geweest.

Tafelberg applaus

De initiatieven kregen applaus, dus ook de Tafelberg werd toegejuicht door Hare Majesteit de Koningin!

Het bezoek sloot af met een mijlpaal: een innovatieverklaring met Gemeente Utrecht, Gemeente Groningen en Instituut voor Publieke Waarden. De gemeenten Utrecht en Groningen gaan bureaucratievrij geld inzetten, dat Kansfonds beschikbaar stelt voor (dreigend) dak- of thuisloze jongeren. Bureaucratievrij geld is financiële hulp zonder ingewikkelde voorwaarden, zonder bureaucratie dus. Het zorgt ervoor dat de gemeenten veel sneller en buiten de gebaande paden (dreigend) dak- en thuisloze jongeren kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld door mogelijkheden in het eigen netwerk van jongeren te benutten. Een stoer besluit van deze gemeenten!

* Tafelberg: De voormalige 'oudbouw' van de Koppeling, behandelcentrum voor JeugdzorgPlus en onderdeel van Levvel, gaat veranderen in een community voor jongeren. Er komen 290 kleine, zelfstandige studio’s voor jongeren van 16 tot 27 jaar. 230 studio’s zijn bedoeld voor starters, studenten en jongwerkenden en 60 studio’s zijn voor jongeren die (enige) begeleiding nodig hebben. Onder de naam de Tafelberg wordt er gebouwd aan een community waar naast wonen, ook ruimte is voor leren, werken en ontspannen.

 
Vragen? Misschien vind je bij veelgestelde vragen het antwoord. Staat je vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.