groepje kinderen kijkt lachend in de camera
image/svg+xml
Gepubliceerd op 3 november 2021

Extra groepen van start voor korte, intensieve training Tackle your Tics

Tics behandelen met een korte, intensieve groepstraining leverde al positieve resultaten op: kinderen lijken meer controle te krijgen over hun tics, lijken beter in hun vel te zitten en voelen zich gesteund door lotgenoten. Een team van experts en ervaringsdeskundigen doet onderzoek naar de effectiviteit van de korte groepstraining Tackle your Tics. Na positieve resultaten uit eerder onderzoek loopt nu een groter vervolgonderzoek. In 2022 gaan de laatste groepen van start; aanmelden is nog mogelijk.

Nieuws

UPDATE 27-6-2022:
Het is op dit moment niet mogelijk om kinderen voor deze behandeling aan te melden. Lees hier meer.


 
Wat als je in een paar dagen heel veel therapie zou krijgen, samen met andere kinderen en jongeren? Een team van experts en ervaringsdeskundigen onderzoekt of dit in de praktijk goed werkt, met Tackle your Tics: een groepstraining voor jongeren van 9 tot 17 jaar uit heel Nederland die last hebben van tics en er graag wat aan willen doen.

Uit het eerste, verkennende onderzoek bleek dat het programma voor de deelnemende kinderen goed vol te houden was en dat ouders en kinderen tevreden waren over het programma. Ook vonden de onderzoekers aanwijzingen voor verbeteringen van de ernst van de tics en de kwaliteit van leven.

Laatste groepen gaan van start

In de eerste helft van 2022 organiseert het onderzoeksteam extra groepen – de laatste voor dit onderzoek. Ouders en kinderen kunnen zich hier nog steeds voor aanmelden. Een kleine groep kinderen en jongeren met tics in vier dagen en een terugkomdag samen aan de slag met gedragstherapie (exposure en reponspreventie), oefenen met een trainingsapp, psycho-educatie, workshops van ervaringsdeskundigen over positief omgaan met tics en andere klachten en ontspannende activiteiten. Ouders worden actief bij het programma betrokken.

Lees in Kind en Adolescent Praktijk het verhaal van Guusje, die na deelname aan Tackle your Tics weer naar school durfde te fietsen en kon afspreken met vriendinnen.

Waarom dit onderzoek?

Het doel van dit onderzoek is om de effectiviteit van de nieuwe korte intensieve tic-training te bestuderen en een beter beeld te krijgen van het effect op tic-vermindering, kwaliteit van leven en tevredenheid over de behandeling. Ook is het van belang te weten voor welke kinderen dit programma het beste werkt, zodat behandelaars in de toekomst behandeladvies op maat kunnen geven.

Aanmelden of doorverwijzen naar de deelnemende orangisaties Levvel, Yulius en Accare is nog steeds mogelijk. Kijk op tourette.nl/tackle-your-tics of neem contact op met Annet Heijerman, onderzoeker: 
06 363 422 41 
a.p.heijerman@amsterdamumc.nl

Onderzoekers van onder meer het Amsterdam UMC/UvA werken in dit onderzoek samen met ervaren therapeuten van Levvel, Accare en Yulius, ervaringsdeskundigen van Stichting Gilles de la Tourette en samenwerkingspartners TicXperts en het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Tackle your Tics werd in de pilotfase gefinancierd door Tourettes Action.

Meer informatie

Bekijk de flyer van Tackle your Tics


Of lees de publicatie 'Tackle your Tics: pilot findings of a brief, intensive group-based exposure therapy program for children with tic disorders'

 

 
Vragen? Misschien vind je bij veelgestelde vragen het antwoord. Staat je vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.