Twee broertjes omarmen elkaar, op de achtergrond de ouders bezig in de keuken
image/svg+xml
Gepubliceerd op 13 maart 2023

Academische Werkplaats GEZIeN: gezinsgericht werken aan mentale gezondheid

Arkin, Levvel en Amsterdam UMC hebben GEZIeN opgericht. Een unieke samenwerking waarmee we jeugdhulp, jeugd-ggz en volwassenen-ggz met elkaar verbinden langs een gedeelde visie op gezinsgericht werken. 

Nieuws

De mentale gezondheid van gezinnen staat onder druk. Zeker bij gezinnen waar zowel kinderen als ouders te maken krijgen met psychiatrische problematiek. Je gezin mentaal gezond houden is dan een hele klus. Het complexe hulpverlenersveld maakt dit soms nog lastiger. Gezinsgericht werken biedt kansen. De Academische Werkplaats GEZIeN wil lokaal, landelijk én in samenwerking met anderen bijdragen aan kennis en praktijk voor de meest kwetsbare gezinnen. Van vroegsignalering tot een evidence based aanpak vanuit ervarings-, praktijkgericht en wetenschappelijk onderzoek. Domeinoverstijgend met een duurzaam perspectief en oog voor ontwikkeling van mentale veerkracht.  

De werkplaats wordt geleid door Christel Middeldorp (kinder- en jeugdpsychiater). De afgelopen jaren was Christel als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Queensland, Australië. Christel is in 2006 gepromoveerd op de invloed van genetische factoren en grote emotionele gebeurtenissen op het ontstaan van angst en depressies. Ze doet nog steeds onderzoek naar het samenspel van genetica en omgeving in het ontstaan en voortduren van psychische klachten van de kindertijd tot in de volwassenheid. Daarnaast zijn kwartiermakers Agnes Zegwaard (psychiater en systeemtherapeut bij Arkin) en Frederieke Koop (klinisch psycholoog-psychotherapeut bij Levvel) inmiddels in het zadel om de werkplaats het komende jaar op de kaart te zetten. 

 

 
Vragen? Misschien vind je bij veelgestelde vragen het antwoord. Staat je vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.